Garai Dóra blogja

Testületi mesék

Testületi mesék

Airbnb munkacsoport IV.

2021. január 19. - Garai Dóra

Január 19-én újra ülésezett a rövidtávú lakáskiadás munkacsoport.


Ezen az ülésen két szomszéd kerület képviselői voltak a vendégek, akik beszámoltak arról, hogy az ő kerületükben hogyan áll a rövidtávú lakáskiadás szabályozása, milyen szempontok merültek fel.

Józsefvárosból Könczöl Dávid volt jelen. 2019-ben kezdtek el foglalkozni a kérdéssel, de a pandémia alatt a kérdéskör háttérbe szorult. Kezdetben felmérték, hogy hol vannak a rövidtávú lakáskiadással terhelt gócpontok. Ezek jellemzően a Corvin sétány és a Palotanegyed. Egyelőre a VIII. kerületnek nincs kialakult koncepciója a kérdéskör kezelésére, addig azonban nem adnak ki új engedélyeket, (-ez ugyan nem volt tisztázott, hogyan kivitelezhető, képviselő úr elmondása alapján a volt aljegyző intézkedéseként történt, utána fog nézni), építményadó kötelezettség terheli a rövidtávú szálláshelykiadókat (2000 Ft/nm), illetve a tömegszállás jellegű helyekre komolyabban odafigyelnek. Legutóbb a Szentkirályi utca 4-es száma alatti hostellel gyűlt meg a baja a kerületnek, mellyel kapcsolatosan bővebb infó itt: https://24.hu/.../buntetes-zughotel-jozsefvaros.../. Fontosnak tartja megkülönböztetni a tömegszálláshelyeket a kisebbektől.
A képviselő úr elmondása alapján a társasházak többsége már SZMSZ-ben rögzíti, hogy nem járulnak hozzá a rövidtávú szálláshelykiadáshoz.
Munkacsoportot nem terveznek összehívni, a szabályozási terv összeállítására nem tűztek ki fix határidőt, illetve a képviselők még nem ültek össze a téma véglegesítésére. Alapvetően szeretnének egységes fővárosi szabályozást.

Terézvárosból Beleznay Zsuzsanna vett részt az ülésen. Ők sem indítottak munkacsoportot, mert egyenként ültek le az érintettekkel, ahol mindenki a saját szemszögéből mondhatja el a problémát és vázolhatja fel a megoldási lehetőséget. A konklúzió, hogy a napok számának korlátozása nem megoldás, és csak a feketézés és illegális kiadás felé tolja az ágazatot. Nem csak rendeletek módosításában gondolkoznak, hanem jogszabálymódosítást is szeretnének. Erről összeállítottak egy háttéranyagot is. Leültek a polgármesterrel és kidolgoztak egy 15 pontos javaslatot, amit beadtak a fővárosnak, de reakció még nem érkezett rá. Az anyagot egy-két napon belül eljuttatja a képviselő asszony minden munkacsoport taghoz. Terézváros is az egységes fővárosi szabályozást preferálja. Javaslataikat eljuttatták a fővárosnak, attól függően, hogy onnan milyen válasz érkezik: egységes legyen fővárosi szinten, vagy a 6-7-8 -nak legyen csak közös. Alapvetően az egységes szabályozás híve, ezért a következő munkacsoport ülésen is részt venne.
A javaslatcsomag részben a társasházi közgyűlés jogainak kibővítését célozza, de arra még nincs megoldás, mi van abban az esetben, ha a közgyűlésben az eredeti lakók már kisebbségben vannak. Március elejére már mindenképp szeretnének egy véglegesített javaslatcsomagot.

A következő alkalom 2 hét múlva esedékes, ahol már a hatósági irodán átfuttatott lakossági javaslatokat is remélhetőleg meg lehet majd vitatni.
May be an image of buildings

A bejegyzés trackback címe:

https://garaidora.blog.hu/api/trackback/id/tr716458140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása