Garai Dóra blogja

Testületi mesék

Testületi mesék

2020. októberi rendkívüli ülés - Kazinczy 48

2020. október 12. - Garai Dóra

Ismét SZMSZ módosításra érkezett javaslat:

A momentum javaslata ezúttal számomra is elfogadható volt, javaslatuk lényege, hogy a meghívók kiküldése olyan ütemezésben történjen, hogy a meghatározott napok száma módosuljon munkanapokká, hiszen ha a felkészülési idő hétvégére esik, úgy a felmerülő kérdéseket és egyeztetnivalókat nem tudjuk megvitatni a hivatal érintett részlegeivel, hiszen hétvégén nincs hivatali munka az irodákban.

Ezen felül javasolják még, hogy a meghívót követően beérkező módosító javaslatok szintén kerüljenek feltöltésre a honlapra, hogy arról a lakosság is értesülhessen, és jobban értsék a vitákat. Meg kell mondjam, ez egy korrekt előterjesztés volt, amit természetesen támogattam.

Rozsdaövezeti, azonnali rozsdaövezeti akcióterületek a kerületben

A javaslat 3 területen akar kialakítani rozsdaövezetet: Verseny utca, 38-as tömb és Kisdiófa utca. Ez a Verseny utcán kívül számomra nem indokolható, hogy miért szükséges, mi indokolja, hogy a Kisdiófa utcát rozsdaövezetté kelljen nyilvánítani?

A főépítész azzal indokolta a Kisdiófa utcát, hogy a kormányrendelet lehetővé teszi, ha a terület alulhasznosítottnak minősíthető.

Én ezzel nem tudtam egyetérteni, ezért a Verseny utcát éprintő határozati javaslatot támogattam, azonban sem a 38-as tömb, sem a Kisdiófa utca rozsdaövezetté nxyilvánítását NEM támogattam.

Liget City Projekt

Kissé ellentmondásos beruházás ez megítélésem szerint, Szűcs Balázs és Borka-Szász képviselők védnöksége alatt. Maga a beruházás oly módon érint minket, hogy bár a telek magántulajdon, és a beruházó a hatályos építési szabályzat betartásával azt épít rá, amit csak akar, bizonyos hozzájáőrulások fejében van módunk valamelyest igényeket megfogalmazni a kivitelezés tekintetében.Az előterjesztés érdekessége, hogy a Városüzemeltetési bizottság ezt az előterjesztést nem javasolja elfogadásra és megszavazásra. Ennek okát megkérdeztem a Bizottság elnökasszonyától, hátha be tud számolni róla, mely érvek hangzottak el, ami alapján ez nem támogatandó a bizottsági tagok szerint, de érdemi válasz erre nem érkezett.
Ráadásul a beépítettség az eredeti tervhez képest megnövekedett, ami szintén nem túl bíztató. Csak remélni merem, hogy bizonyos anyagi terheket önkormányzati területre eső fejlesztés címén nem fognak kiszámlázni az önkormányzatnak. (Persze a közműfejlesztés így is úgyis a mi terhünk.)
Tekintve azonban, hogy a beruházásba igazán beleszólásunk nincs, a kivitelező azt valósít meg amit akar, így az előterjesztést azért támogattam, mert az némi tárgyalási lehetőséget és beleszólási jogot, konszenzust ígér az önkormányzatnak, ami még mindig jobb, mintha bele sem szólhatunk.

Kazinczy utca 48

 A testületi ülés ezen részét 18:46-tól lehet látni, az alapvető probléma az, hogy értékesítettünk egy kusza tulajdonosi háttérrel, és kusza adás-vételi előélettel rendelkező ingatlant tlkestől, amire persze a bontási engedély megvan. Számtalan kérdés, kevés válasz:

  • Miért hallgat az önkormányzat arról, hogy az előterjesztés mellékletei, és a Főépítészi Iroda által korábban közzétett "látványterv" alapján, szállodát építenének ("közel 200 közcélú parkolóhelyes" mélygarázzsal) a természetben a Kazinczy utca 40-46. sz. alatt található (ill. a 48-at is érintő) ingatlanokra (Lásd a mellékelt képet, amely egy 2018-as lakossági fórumról van)?
  • Miért hallgat az önkormányzat arról, hogy a Kazinczy utcai Projekt Ingatlanfejlesztő és Ingatlanforgalmazó Kft. (KuP) amelyben tudomásom szerint van érdekeltsége az önkormányzatnak (49.62%-os szavazati aránnyal) {rosszul tudtam, állítólag már eladta a tulajdonrészét az önkormányzat} a Kormányhivatalhoz fordult a veszélyhelyzet leple alatt, a jelenleg rendelkezésre álló, közhiteles adatok alapján létezik egy 2020. májusi, BP/2607/00189-7/2020 számú bontási engedély határozat (szintén csatoltam képet erről)?
  • Hogy lehet, hogy többek között a KuP is képes volt olyan pofátlanul alacsony ajánlattételre a Kazinczy u. 48. (hrsz. 34167) 256/900-ad, önkormányzati tulajdonában álló részével kapcsolatban, amely a hűtlen kezelést egyértelműen megvalósítHATaná? 15 millió a nagyságrendileg min. 130 millió helyett? (Szerencsére az előterjesztéshez készült értékbecslés, amely ezt elméletben kizárná.)
  • (Költői? Kérdés, hogy az idén nyáron elkövetett, természetkárosító fairtásoknak - akárcsak korábban a Dob utca 34-36. esetében, az "Elisabeth Residence" nevű, városképbe nem illő apartmanrettenet, illetve a Janikovszky Park kapcsán is - volt-e bármi köze a tervezett ingatlanberuházáshoz?)
Az Elgrékó Kft. "ajánlata" (Iktatószám: 14/28183/1/2020/III) "előzmény-ismertetéséből" a lakóknak joga van megismerni azokat, amelyek nem képezik részét az előterjesztésnek, csak írásban hivatkoznak rá a Kft. részéről:
a. 02- Melléklet: Közterület alakítási terv
b. 03- Melléklet: Közterület alakítási terv telekhatárokkal
c. 04- Melléklet: Telekalakítási helyszínrajz
d. 05- Melléklet: Záradékolt vázrajz
e. 06- Melléklet: Záradékolt vázrajz_szerkesztett
f. 07- Melléklet: Telekalakítási határozat
  • Pontosan milyen "sorsot" szánnak a Kazinczy u. 48. sz. ingatlanon konkrétan a BRKLYN vendéglátóhelynek helyet biztosító épületnek, mert ez nem derül ki egyértelműen, hogy a tervezett beruházások meghagyják-e részben, vagy egészében az 1880-ban épült épületet (és így folytatódhat? benne a lakosság kárára történő, közel 60 dB-es átlagos éjszakai zenés, táncos őrjöngés, hiába épül mellé szálloda)?
Végül, de nem utolsósorban:
  • Hogy lehet, hogy a 299 fős befogadóképességű BRKLYN nevű "szórakozóhelyet" üzemeltető vállalkozás megkapta az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 25/2020. (VI.25.) önkormányzati rendelet (Kritériumrendelet) 4. alcímében meghatározott 24 és 6 óra közötti külön nyitvatartási engedélyt, miközben az előterjesztéshez tartózó értékbecsléshez mellékletként csatolt műszaki rajzokon, melyek az ingatlan 2020. szeptemberi állapotát tükrözik(?), nyoma sincs "zsilipes be- és kiléptetőrendszernek"?
(A Kritériumrendelet 7. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja szerint "100 főt elérő, vagy azt meghaladó befogadóképesség esetén zsilipes be- és kileptető rendszer" az egyik feltétele a külön nyitvatartási engedélynek...)
  • Amennyiben valóban nincsen zsilipes beléptetőrendszer, haladéktalanul visszavonja-e a jegyző a külön nyitvatartási engedélyét a BRKLYN-nak?
Újabb frissítés, a szavazások eredménye:
673/2020. (X.12.) sz. Kt. határozat, a 34167 hrsz. szám alatt nyilvántartott, természetben a 1075 Budapest, Kazinczy utca 48. szám alatt található „kivett üzem” megjelölésű ingatlan hasznosításáról
(9 igen, 1 nem, 5 tartózkodás)
Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője szavazott nem-mel. A DK, a Párbeszéd, a Momentum, meg a két független támogatta.
674/2020. (X.12.) sz. Kt. határozat, a 34167 hrsz. szám alatt nyilvántartott, természetben a 1075 Budapest, Kazinczy utca 48. szám alatt található „kivett üzem” megjelölésű ingatlanátruházást megelőző versenyeztetési eljárás megindításáról.
(6 igen, 4 nem, 5 tartózkodás)
Garai Dóráé volt az egyik nem-szavazat. A DK, a Párbeszéd és a két független támogatta.
675/2020. (X.12.) sz. Kt. határozat, a 34167 hrsz. szám alatt nyilvántartott, természetben a 1075 Budapest, Kazinczy utca 48. szám alatt található „kivett üzem” megjelölésű ingatlanátruházást megelőző versenyeztetési eljárás megindításáról.
(8 igen, 1 nem, 6 tartózkodás)
Garai Dóra nem-mel, A DK-ból Niedermüller és Borka-Szász szavazott igennel, emellett a Momentum, a Párbeszéd és a két független támogatta.
Mivel nem kaptam teljeskörűen megnyugtató válaszokat a kérdéseimre, így az előterjesztést nem tudtam támogatni.

Jó hír:  az EVIN és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszer szerződést köt.

A számlázással és áfa befizetéssel akadt némi probléma, amire polgármesterünk írásos választ ígért a problémát felvető Veres képviselőtársunknak. 

Fizetős lesz a Damjanich utcai parkolás.

Hosszú ideje kérte már a lakosság a Damjanich utca fizetőssé tételét, hiszen eddig az a kerület parkolási gócpontja volt az ingyenesség okán. Az EVIN felel a parkolóórák telepítését, ami a régiek átmozgatásával megoldható, így szerencsére nem kell új órákat vásárolni.

A rendkívüli ülés teljes anyaga IDE KATTINTVA megtekinthető.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://garaidora.blog.hu/api/trackback/id/tr10016457500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása