Garai Dóra blogja

Testületi mesék

Testületi mesék

2020.október 21. - Bányászok Erzsébetvárosban, az év utolsó testületije

2020. október 21. - Garai Dóra

img-c9fcbf2b5e75451d2a9c4021dfbef384-v.jpg

A mai ülés egy performansszal indult, ahol Virágh Előd és néhány aktivista hosszabbítókat adott át az összefogás képviselőinek, megzavarva ezzel az ülés rendjét. Eúttal szerintem sokaknak jól jött, hgy maszkot kell viselni, nem kellett eltakarni aq reakciókat :)

Mivel Borka-Szásztól hamarjában megváltunk, a pénzügyi bizottságnak új elnököt kell választani, és a DK frakció elnöke a polgármester lett. Az áramlopási ügy miatti indulatok persze elszabadultak, nagyban ment az "ellenzékezés kontra bezzegfideszezés", általában mikor ezt megunom, szót kérek, elmondom,hogy ne itt játsszunk óvodát, de ezúttal türelmes voltam. Kivártam.

Közterület használat

Minden egyes alkalmmal, mikor napirendre kerül a közterülethasználat, és közvetetten a teraszok, megpróbálkozom egy módosítóval, hogy hátha lesz annyi belátása az összefogás koalíciójának, hogy a lakossági kéréseknek eleget téve figyelembe veszik a szabályozásnál az ünnepnapokat, Halottak napját, Karácsonyt, stb...
Minden egyes salkalommal nevetgélve söprik le a javaslatot. Bár Borka-Szász ezúttal nem volt itt, lett volna más, aki kellemetlenkedő feladatát átvegye, így ezúttal nem fáradtam vele, hogy egy újabb papírlapot adjak a fióknak, felszólalásomban fejeztem ki egyetnemértésemet, és nem szavaztam meg a javaslatot.

Forgalomcsillapítás

Egy napirendi pont csak arról szólt, hogy a forgalomcsillapítás és a hozzá kapcsolódó fórum akkora siker volt, amekkorát Budapest nem látott még sosem :) Ezt ki-ki a maga tapasztalatai alapján ítélje meg, ahogyan szeretné.

A következő azonban már arról, hogy ennek sikerén felbuzdulva a "forgalomcsillapítási" kísérleti projekt újra meghosszabbodik fél évvel. Felszólalásomban felvetettem, hogy ezt egyáltalán nem támogatom, hiszen a kerületvezetés a lakosságot kiskorúként kezelve sosem kérdezi meg őket erről, és az ideiglenes szó jelentése is mintha megváltozott volna olvasatukban. 

Immáron egy éve, hogy egy előterjesztésemben javaslatot tettem süllyedő bólyás forgalmi rend kialakítására, amit akkor Borka-Szász levetetett napirendről, és bár a forgalomcsillapítással kapcsolatos fórumon elhangzott, hogy ez egy jó megoldás, amire lenne igény, még mindig nem történt semmi lépés ezügyben.

Mindig hangsúlyozom, hogy a forgalomcsillapításnak nem abban kell kimerülnie, hogy a kimenő, azaz lakossági forgalmat korlátozzuk, hanem az, hogy a bejövőt csökkentsük. Javaslataim süket fülekre találnak.

Közmeghallgatás

Javasoltam, hogy ne csak emailen lehessen regisztrálni a közmeghallgatásra, hanem telefonon is, tekintettel a nagyszámú offline lakosságra.

Kazinczy 48.

Napirenden szerepelt az ingatlan pályázat útján történő elidegenítése. Tekintettel az ingatlan zavaros előéletére, nem éreztem úgy, hogy felelősségteljesen tudnék támogatni egy ilyen döntést, ugyanakkor abban sem voltam biztos, hogy baj, ha meghirdetjük pályázati úton, így ebben a kérdésben tartózkodtam.

Kerületi ingatlanok helyzete

Piaci és költségi elvű lakások bérleti díjának "korrekciója" volt a téma, ami a szociális ingatlan állományt egyelőre nem érinti majd. Az előterjesztés egyelőre elvi jellegű, a tervezés megtvalósításáról szavaztunk most, konkrét számadatok nem voltak.

Közösségi tervezés megvalósítása a Dob u. 37. szám alatti üres telek fejlesztésével kapcsolatban

A Dob u. 37. alatti terület jelenleg egy funkció nélküli üres, rendezett, bekerített önkormányzati terület, mely kiválóan alkalmas lenne valamilyen közösségi funkció –pl. közösségi kert, virágoskert, tündérkert, kézműves-termelői piac, stb. –betöltésére. A Főkert Nonprofit Zrt. vállalná, hogy az önkormányzattal közösen és a helyi közösség aktivizálásával megszervezne és lebonyolítana egy, a területnek a helyi lakosság igényéhez leginkább illő funkcióját meghatározó közösségi tervezési folyamatot. A tervezett folyamat az alábbi lépésekből állna:

•Előkészítés: érintettek elemzése, kommunikációs terv kidolgozása, kapcsolatfelvétel az érintettekkel
•A tervezés meghirdetése minél szélesebb körben, a helyi szervezetek, intézmények, cégek bevonásával

1.találkozási alkalom(kitelepülés)–ismerkedés: emlékek, történet, kötődések, milyen volt előtte?
feladat: jó példák gyűjtése, mi lehetne itt?
2.alkalom –mit szeret jelenleg? min változtatna? milyen új funkciót hozna ide? –tematikus asztalok
3.alkalom –vélemények közelítése egymáshoz és az előzetes tervek bemutatása majd a lakossági vélemények alapján további formálása
4.alkalom –tervek további egyeztetése (ha szükséges)
5.alkalom –tervek véglegesítése, bemutatása, további aktivitások meghatározása, fenntartás kérdése

A folyamat alatt fontos a folyamatos, átlátható kommunikáció, hogy azok is értesüljenek a történtekről, akik nem voltak jelen, továbbá online beleszólási lehetőséget is biztosítani azoknak, akik nem tudnak részt venni a személyes találkozókon.A döntéshozatal során törekedni kell a konszenzusos döntéshozatalra, hogy valamennyi érintett azonosulni tudjon a jövőképpel.A Főkert továbbá komposztanyag és egy komposztáló edény biztosítását is vállalná. A közösségi tervezés előkészítése és a tervezés első 3alkalma pénzügyi erőforrást nem igényel, a személyi feltételeket a Főkert Nonprofit Zrt., Erzsébetváros Önkormányzata és az Erzsébetváros Kft. biztosítani tudja.

Mivel ezt egy rendkívül pozitív kezdeményezésnek tartjuk, így igen szavazatommal támogattam a javaslatot.

A teljes ülés anyaga IDE KATTINTVA megtekinthető

A bejegyzés trackback címe:

https://garaidora.blog.hu/api/trackback/id/tr3416457662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása