Garai Dóra blogja

Testületi mesék

Testületi mesék

2020. szeptember 16, szeptember 24 - az igazi járvány

2020. szeptember 24. - Garai Dóra

A szeptemberi testületi ülés érdeklődés hiányában  ellenzéki túlerő hiányában elmaradt.

Hivatalosan határozatképtelenség okán lett feloszlatva az ülés, velem együtt mindösszesen 3 képviselő jelent meg, plusz a polgármester. A történet szépségét itt részletezném:

Információm szerint: van 2, de egy biztos koronavírusos, és további 2 vagy 3 ember akik érintkeztek velük.

A határozatképesség még így is meglehetett volna, ha a többiek eljönnek, de a biztos, kényelmes többség nem, így a többiek bejelentették hiányzásukat. Nem túl elegáns, ugye?

És van itt még egy kis bibi:

A hivatalosan, önkormányzat honlapján meghirdetett testületi ülést, ELO-ba feltöltött anyagokkal, lakossági nyilvános meghívóval már nem lehet lemondani, ha egyszer meghirdetésre került. Midenképp meg kell tartani, és az ülés elnöke a helyszínen határozatképtelenné nyilváníthatja az ülést.

Igen ám, de a reggeli ülés előtti nap délutánján a jegyző asszony körbetelefonálta a képviselőket, hogy ne jöjjenek el az ülésre. Nekem konkrétan azt mondta, ne menjek be, mert úgysem lesz határozatképes. Véleményem szerint a jegyzőnek nem szabadna ilyet tenni, hogy egy hivatalosan meghirdetett ülésről távolmaradást javasol a képviselőknek, ami hivatalosan hiányzásnak számít. Félreértés ne essék, tisztában vagyok vele, hogy nem rosszindulatból tette, és meg akart kímélni attól, hogy fölöslegesen menjek be. De ez ettől még nem professzionális, főleg úgy, hogy még ha 6 ember hiányzott is volna (bár szerintem inkább kevesebb emberről beszélünk), az ülés akkor is határozatképes lett volna.

De akkor miért is a lefújás?

Nagyon egyszerű: Nem volt meg az ellenzéki többség, és nem került volna megszavazásra minden olyan napirend, ami előre le volt már vajazva. Különös tekintettel az SzMSZ módosításra, amihez csak minősített többség szükséges, így azt az ülésen feltehetően elkaszálták volna a jelenlévők.

Szolidáris alpolgármester

Szűcs Balázs alpolgármester facebook oldalán jelentette be, hogy mivel feltehetőleg akár érintkezhetett is a fertőződött képviselőkkel és/vagy szolidaritásból, de önkéntes karanténba vonul, és ezért ő sem lesz jelen a testületi ülésen.

Ezidőtájt még a helyek kihagyásával, és szigorú elővigyázatosság betartásával lehetett színházi előadásokat látogatni. A testületi ülés napján estére színházjegyem volt. És csodák csodája kit látnak szemeim a színházban:

Az önkéntes karanténban raboskodó Szűcs Balázst... Inflagranti találkozásunkat követően Balázs nem várta meg az előadást, inkább távozott a színházból. (Pedig igazán jó előadás volt..)

A testületi ülést végül szeptember 24-én megtartottuk, épp csak azt nem értem, ha az önkéntes karanténok ideje 2 hét, akkor hogyhogy szeptember 24-ére mégis ki lett tűzve az ülés?

 

Az előterjesztésekről előljáróban annyit, egy újabb "igencsak demokratikus" javaslat érkezett a legdemokratikusabb Demokratikus Koalíció tollából:

Mostantól a napirendek kiküldése előtti frakció-egyeztetések és napirendi pontok előzetes közös átnézése MEGSZŰNIK, melyet a testület SZMSZ-ében rögzít az előterjesztés.

Az ülés 1-es napirendi pontja a képviselő testület szervezési és működési szabályzatának módosítása, mely egy ponton egy (számunkra) igen zavaró elemet tartalmaz:
A frakcióülést, -melynek lényege a még nem véglegesített előterjesztések megtárgyalása és esetleges kijavítása- a jelen rendelettervezet kiiktatni látszik azzal, hogy azt a napirendek véglegesítése, és a meghívó kiküldése utánra teszi, holott akkor már nem lehet rugalmasan alakítani a javaslatokat, a frakcióülés gyakorlatilag értelmét veszti.
Ez a változtatás megítélésünk szerint nem éppen kifinomult, és hátrányosan érint minden olyan képviselőt, aki nem hivatalos a koalíciós egyeztetésekre.
(Függetlenek, ÉE Egyesület és Fidesz frakció képviselői)
Módosító indítványomban kértem tehát az SzMSz korrigálását, hogy az összefogáson kívül eső képviselők is részt vehessenek a napirendek végleges kialakításában:
No photo description available.

A teljes ülés anyaga IDE KATTINTVA megtekinthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://garaidora.blog.hu/api/trackback/id/tr3116457452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása