Garai Dóra blogja

Testületi mesék

Testületi mesék

Éjszakai bejárás 2020. augusztus 15-én, a kritériumrendelet után

2020. augusztus 16. - Garai Dóra
Az Élhető Erzsébetváros Egyesület Kőműves Zsófival és Gyenge Laurával bejárást tartott Belső-Erzsébetvárosban, 2020. augusztus 15-én, éjfél után.

Az este tapasztalatai a teljesség igénye nélkül:
A Gozsdu Udvar teljes területe gyakorlatilag szabadtéri diszkóként működött, a zajkibocsátási határértéket vélhetően sokszorosan meghaladó zajszinttel (a Dob utcából is tisztán hallható volt a zene).
A Madách Imre úton a Telepnél lett volna még min javítani, a sok vendég hangereje az üzlet előtt normál beszélgetés mellett is zavaró lehet, de pozitívum, hogy a zenéből visszavettek, ami több helynél is tapasztalható előrelépés egyébként.
A Nagy Diófa utcában állítólag a Sly's miatt érkeztek ki a közterület-felügyelők: bár a rendészek nem kis számban voltak jelen, az utcaszakasz kocsmáinak vendégköre nem lett halkabb, és az egyik helyről tompán, de kitartóan szólt a mélynyomó, még ha ezt a felvétel nem is adja vissza.
Összességében kevesebben voltak az utcákon, de ordítozás ugyanúgy előfordult, emellett többek között egyes üzletek vendégeinek az utcai italozása, pontosabban ezzel összefüggésben a hangoskodás továbbra is problémás.
A nagyobb romkocsmáknál nem voltak túl sokan (hangsúlyozom, a bejárás során...), ellenben itt hatványozottan igaz, hogy a(z érkező/távozó) vendégek számának növekedésével gyakoribb az olyan botrányos közterületi viselkedés, csoportos garázdaságok (több utcával arrébb is), ami a lakók éjszakai nyugalmát jelentősen zavarja, a zeneszolgáltatásról nem is beszélve:
Egyebek közt az Akácfa utcai, - a közhiteles adatok szerint - közel 2000 fős szórakoztató-komplexum tekintetében most is rendszeresek a lakossági panaszok a környéken élők részéről.
(Újfent azt kell mondanom, hogy a nagy kapacitású, szűk belvárosi utcákon működő tömegszórakozóhelyeknél a lakók számára más elfogadható megoldás továbbra sem létezik önkormányzati rendeleti úton, mint a kötelező - legkésőbb - éjféli zárás, ami egy sor lenne kb. a 25/2020. (VI. 25.) Kritériumrendeletben. Zárójel bezárva.)
Mégegyszer köszönöm Zsófinak és Laurának, hogy eljöttek. Privát vélemény, de én is úgy látom, hogy fontos a személyes párbeszéd, és örülök annak is, hogy vannak olyan vendéglátóhelyek, amelyek eddig is képesek voltak rá, vagy próbálnak törekedni a békés egymás mellett élés érdekében valamiféle megoldásra, legalább a saját mikrokörnyezetükben élőkkel. Persze, hogy hány ilyen hely lesz, és mennyire fog működni, az még a (talán nem túl távoli) jövő zenéje...
P. s. a lakók pihenése érdekében a rendeleti szabályozás - a jogszabályok betartása, és betartatása(!) - elengedhetetlen, ugyanakkor azért az is fontos lenne, ha nem arról a típusú idegenforgalomról szólna Belső-Erzsébetváros, ami a járvány-, illetve a veszélyhelyzet előtt leginkább jellemezte a kerületrészt (tisztelet a kivételnek): tehát a fapados, „itt mindent szabad”- külföldiek olcsó, tömeges leitatása, stag party-k, pub crawlok, több száz (több ezer) fős, óriási vendégforgalmat generáló romszórakozóhelyek...
Továbbá nem feltétlenül előnyös a városrész „kulturális negyeddé” válásának szempontjából az sem, hogyha a „piroslámpás” irányba tolódik az éjszakai szórakozás (és itt nem az egyelőre vitatható eredményességű „forgalomcsillapításra” gondolok)...

A bejegyzés trackback címe:

https://garaidora.blog.hu/api/trackback/id/tr7616458180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása